PROMENER - SINFONIAKONSERTTI 

Liadov - Lumottu järvi op. 62

 

Anatoli Liadovin 1855-1914 oli erittäin lahjakkaaksi arvostettu Pietarin konservatorion kontrapunktin opettaja. Liadovin uraa säveltäjänä jarrutti tiettävästi intensiivinen opetustyö konservatoriolla, sekä tiukka itsekritiikki. Lumottu järvi on hänen itsensä tituuleeraamana satukohtaus. Tunnelmaltaan pysähtynyt öinen taijanomainen järvi tähtitaivaan loisteessa. Lumottu järvi antaa kuulijalleen meditatiivisen tilan, missä vastaanottaa illan odotettu Jani Kääriän sellokonserton, Rakkauden etäisyys- teoksen kantaesitys.

 

Jani Kääriä - The Distance of Love (Rakkauden etäisyys) 2012

 

Omistettu Pan Peterille ja Roi Ruottiselle

 

The Distance of Love (Rakkauden etäisyys) on sekoitus tunteen hurskautta, rytmisyyttä ja runollista pyrkimystä.

Sellolla tunteen hellyyden jännitteisessä ja herkullisessa hiljaisessa osiossa, esiintyvät myös pienemmät ja jännittävät rytmiset teemat, kuten scherzossa. Juuri kaikkein kaunein lyyrinen melodia sellolla ensimmäisestä osiosta kertautuu kolmella trumpetilla voimakkaan tunteellisesti ja traagisen traumaattisesti mutta majesteettisen runollisesti harmoniseen huipennukseen.

 

Sen väleissä, sello kehittyy leikkisistä teemoista huikeaan virtuoosiseen ja nopeaan ¨metsästys¨-teemaan ja pyrkimykseen majesteettisesti tähdäten todelliseen ¨magnesiumiin.¨

 

Karmana, näiden pyrkimysten kautta, sello vapautuu hymniin. Kauniin nostalginen, sensuaalinenkin hymni, läpikuultavan hohtava rauhoittava pyrkimys ja ennen näkemätön nostalgia kauniilla, värikkäillä harmonioilla.

 

The Distance of Love on Roi Ruottisen sävellyspyyntö Jani Kääriältä. Roi on aiemmin esittänyt Jani Kääriän ”Orsa Forsa Forsma”- sooloselloteosta  Suomessa mm. Kuhmon Kamarimusiikissa ja Musica Novassa sekä eri puolilla Yhdysvaltoja.

 

 

Sibelius: Symphony No.5

 

Sibeliuksen sinfonia numero 5 on Sibeliuksen yksi rakastetuimmista teoksista. Toisin kuin kokeilevassa ja kuulijaansa haastavassa neljännessä sinfoniassa, tai kuin kansallisromantiikan ja nuoruuden innon värittämissä ensimmäisissä sinfonioissaan, viides on luonnonläheinen, voimakas ja sävykäs, yhdistelmä tähän astisista. 

 

Sinfonian (kolmas versio 1919) ensimmäinen osa on kuin kaksi toisiinsa nivoutunutta osaa attacca, ilman keskeytystä. Alun muuttolintumotiivien jälkeen Sibelius rakentaa huikean kaaren hitaasta ja etsiskelevästä tunnelmasta nopeutuvaan ja tanssillistuvaan huipennokseen. Henkeä salpaavan ensimmäisen osan jälkeen sinfonian toinen osa antaa kuulijalleen hyvin ansaitun hetken rauhoittua pastoraalisissa tunnelmissa. Toinen osa on yksinkertaisissa aineksissaan nerokas omalla paikallaan ennen kolmannen osan energistä ikiliikkujamaista alkuaan. 

 

Kolmannen osan energisen eteenpäin pakottavan avauksen vastapainona on samassa tempossa käyrätorvien avaava sivuteema, mikä avaa isomman horisontaalisemman kuvan. Koko sinfonian huipentumassa sivuteemamme alkaa etsimään omaa paikkaansa vääntämällä ja kääntämällä löytäen viimein oman paikkansa kuin patojen viimein purkautuessa. Teos loppuu yllättävästi kuuteen taukojen erottelemaan Es-duuri sointuun.

Meilahden kirkko, Pihlajatie 16, 00270 Helsinki

Erkki Lasonpalo, kapellimestari

Jani Kääriä, säveltäjä

Roi Ruottinen, sello

 

Liadov – Lumottu järvi op. 62
Jani Kääriä  – The Distance of Love (Rakkauden etäisyys)

Sibelius: Symphony No.5

Lauantaina  30.11.2019 Klo 18.00

Helsinki Sinfonietta konsertoi säännöllisesti pääkaupunkiseudullamme ilahduttaen yleisöjä tiivistunnelmaisista kamarimusiikkikonserteista

suuriin sinfoniakonsertteihin, uutta musiikkia unohtamatta. 

SEURAA MEITÄ SOSIAALISESSA MEDIASSA >

#helsinkisinfonietta #hspromener

YHTEYSTIEDOT 

Helsinki Sinfonietta ry
Hakaniemenranta 12 C 61
00530 Helsinki

Puheenjohtaja

Niilo Myllynen

niilomyllynen@gmail.com